Sportklubben

Församlingen och Rönö Kyrka

Syföreningen

JÖR-kören

Rönö Sportklubb (RSK) är en anrik klubb som ”ägnar sig åt allt annat än sport” som en av styrelsemedlemmarna en gång uttryckte det.

Den 80-åriga klubben är framförallt arrangör av Lucia och majbrasan. Båda evenemangen samlar en stor publikt, speciellt luciafirandet då kyrkan fylls med gäster - äldre som unga. Efterföljande firande på Bygdegården med fika och ett generöst lotteri har blivit en välkommen tradition.

Rönö Runners, en sektion i Sportklubben, står för den atletiska delen av sportklubbens verksamhet.

RSK:s verksamhetsplan för 2019 hittar du här ...

Klubbens ordförande är Lena Collin, som nås på  lenacollin@ telia.com. Lena har telefon  0125 - 510 97.

I januari 2019 startade Nina & Jonas Vogel löpgruppen Rönö Runners. Syftet var framförallt att de skulle få en regelbundenhet i deras egen träning. En fast tid varje vecka och andra löpsugna som stod och väntade gjorde helt enkelt att löpningen blev av. Att det dessutom är socialt och trevligt att springa med andra gör så klart inte saken sämre. Löpgruppen är öppen för alla som vill vara med och varje pass anpassas efter deltagarnas önskemål och förmåga. Jonas har tidigare lett löpgrupper på Actic och Factory Fitness i Norrköping och kan vara behjälplig med tips om så önskas.

Rönös vackra omgivningar utforskas och passen varieras och kan hållas på både asfalt, grusväg och på stigar i skogen.

Rönö Runners är en del av Rönö Sportklubb. Deltagande i löpar-gruppen är gratis men alla som deltar uppmuntras att bli medlemmar i Sportklubben.

Vi frågor kontakta Nina på 0720-801711.

I Rönö finns flera sommarstugeföreningar av vilka Lilla Hummelviks sommarstugeförening är den största med 83 fastig-heter. Andra föreningar är Stora Hummelvik, Vintersbo 3:7, Vintersbo 3:1, samt Djupvik.

Gemensamt med dessa föreningar är att de ligger vid kusten och har väl ordnat med badmöjligheter samt båtplatser.

Sammantaget representerar föreningarna mellan 400 och 500 potentiella medlemmar i Bygdegårdsföreningen.

De enskilda vägarna är ett viktigt komplement till de allmänna vägarna för framkomlighet och tillgänglighet i hela landet. Trafikverket ger årliga bidrag för drift och underhåll samt bistår väghållarna med råd och stöd i vägtekniska frågor.

Det svenska vägnätet består av:

• 98 500 km statliga vägar
  • 42 300 km kommunala vägar
  • 74 000 km enskilda vägar med statsbidrag

I Rönö finns det ca 10 enskilda vägar  av vilken Vintersbo Vägsamfällighet har flest medlemmar, eftersom bland annat sommargäster i Vintersbo 3:7 och Vintersbo 3:1 använder sig av vägen.

Vägsamfälligheterna eller -föreningarna brukar ha sina årsmöten i augusti och medlemmar uppmuntras att deltaga i dessa möten.

Församlingen i Rönö är inte som alla andra församlingar då kyrkan har förmånen att förvalta en kyrklig raritet från 1600-talet och har även tillgång till Hembygdsgården i Segerbo och Bygde-gården med alla dess faciliteter. Flera av de kyrkliga aktiviteterna kryddas dessutom med sång framförd av JÖR-kören. Allt detta, blandat med lite nytänk, ger förutsättningar för kyrkan att utforma spännande program.

Nyårsgröt

Kyrkans mera publikfriande program börjar redan den 1:a januari då församlingsborna samlas i kyrkan för en högtidsgudstjänst, varefter man möts upp i Bygdegården för att avnjuta julgröt och en skinkmacka, samt umgås för att spåna om det nya året och sammanfatta tankarna om det gångna. 2020 toppades aktiviteten genom att man i kyrkan visade en kristen stumfilm från 1902!

Sommargudstjänster i Segerbo och i Arvidslund

Under våren och sommaren anordnas traditionellt två sommar-gudstjänster vid vår vackert belägna hembygdsgård Segerbo. Dessa anordnas i samarbete med Hembygdsföreningen. Den vackra miljön och kaffebjudningen gör att gudstjänsterna blir speciella.

Musiken tonar fram ur en tramporgel och/eller synt. Självfallet avslutas det hela med kaffe med dopp. Kom och upplev kontras-terna.

Under högsommaren arrangeras också tacknämligt en frilufts-gudstjänst i trädgården hos familjen Andersson på Arvidslund. Även vid detta tillfälle åtnjuts kyrkkaffe med fantastiskt gott hembakat kaffebröd.

Jaktgudstjänst

Då jaktsäsongen börjar i oktober hålls en jaktinspirerad guds-tjänst. Gudstjänsten har inte varit speciellt känd och därmed inte på senare år så välbesökt, men med en bättre marknadsföring så skall även denna gudstjänst bli välbesökt av jaktfolk och Rönöbor som vill uppleva en lite annorlunda gudstjänst. Gudstjänsten efterföljs självfallet av en kaffe- och pratstund i Bygdegården där jägarna har möjlighet att redovisa för sina strategier i Rönö-skogen.

1a advent

Firandet av första advent är enligt traditionen något speciellt i Rönö. Efter högmässan och sång som framförs av JÖR-kören fortsätter firandet i Bygdegården under ledning av syföreningen, som bjuder på kaffe och gudomligt välsmakande hembakat dopp. Syföreningen anordnarde även flera olika lotterier med vinster som traktens företagare och enskilda personer skänkt. Vinsterna är många och nästan alla vinner någonting.

Lucia

Firandet av Lucia är en riktig höjdare med luciatåg och sång av en sångkör med 20-talet barn. Det stämningsfulla evenemanget i kyrkan avslutas med kaffe och lotteri där få bli lottlösa! Rönö Sportklubb ansvarar för evenemanget.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam facilisis purus sed sollicitudin tempus. Aenean sollicitudin pretium arcu. Proin sem dui, aliquam non laoreet id, aliquam vel tellus.

Mauris non tellus dolor. Suspendisse vehicula, libero vel consectetur vestibulum, purus arcu molestie risus, faucibus placerat ex nisl at est. Cras lacinia odio eget ex vestibulum, eu tempus leo facilisis. Etiam malesuada eros turpis, et feugiat urna bibendum commodo.

Curabitur vel lorem congue, ultricies metus at, placerat metus. Integer lorem dui, cursus vitae facilisis quis, semper a sapien.